Özgeçmişinizi bizimle paylaşarak kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1970 doğumluyum. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’ni 1991 yılında bitirdikten sonra hem kendimi sürekli geliştirmek, hem de aldığım eğitimden çok yönlü bir alanda faydalanmak için ilaç sektöründe çalışmayı hedefledim. Yaklaşık 30 yıllık çalışma hayatımın 20 yıldan fazlasını iki uluslararası şirkette, Merck Sharp Dohme (MSD) ve Takeda’da değişik görevlerde çalışarak geçirdim. MSD’de oftalmoloji bölümünde ürün uzmanı olarak başlayan kariyerimi Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde Astım, Osteoporoz ve Ağrı terapötik alanlarında pazarlama direktörü olarak sonlandırdıktan sonra Takeda Türkiye’de iş geliştirme, stratejik planlama, ticari ilişkiler, tedarik zinciri gibi alanlarda yönetici olarak çalıştım ve ardından Takeda Cezayir’de ülke müdürü olarak çalıştım. 2019 yılının ortalarında biraz dinlenmek, kendime ve kişisel gelişimime daha çok zaman ayırabilmek için Takeda’dan ayrıldım ve hem bir yandan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde Felsefe bölümünü okuyup, 2023 yılında mezun oldum hem de bu sürede hem yurtdışı hem de yurtiçi bazı ilaç ve medikal şirketlere, STK’lara danışmanlık yaptım. Bu sürede ayrıca bol bol seyahat etme, evimde bahçemle ilgilenip, reçel, zeytin, domates gibi değişik gıda ürünlerini hem kendim hem de dostlarım için keyifle hazırladım.
Şu anda neler yapıyorsunuz?
Ekim 2023 ayı itibarıyla İzmir kökenli olan WSR Gıda Takviyeleri A.Ş. (Wiserlife Markası) için yönetim danışmanlığı yapmaya başlamışken, Aralık 2023 sonunda, yönetimin isteğiyle WSR Gıda’nın genel müdürü olarak çalışmaya başladım ve halen devam ediyorum. Çok uzun yıllar ilaç sektöründe çalıştıktan sonra gıda takviyeleri alanında insan sağlığı için farklı bir şeyler yapmak, bunu yaparken de eczacı kimliğimin gücüyle kaliteli ürünler üretip, bu ürünleri temel olarak eczane kanalıyla halkımıza sunmak hem çok keyif aldığım hem de sürekli bilgi dağarcığıma yeni bilgileri ekleyebildiğim bir alan olması açısından çok heyecan verici.
Gelecek planlarınız nelerdir?
Gelecek için plan yapma konusunda aklıma John Lennon’un bir şarkısındaki “Life is what happens to you while you’re busy making plans – Plan yaparken başınıza gelen şey hayattır” sözü gelir. Bu nedenle plan yapmayı çok faydalı görsem ve yapsam da aklımın bir köşesinde her zaman esnek olmam gerektiği ve planlarımın her an değişebileceği düşüncesini tutarım. Bu bağlamda da geleceğe baktığım zaman, iş açısından en büyük planım doğru, dürüst ve kalite standartları yüksek ürün ve servislerle insan sağlığına katkıda bulunacak aktiviteler yapmak diyebilirim. Öte yandan plan diyemesem de hayalim insanlar, hayvanlar ve dünyamız için iyi şeyler yapabileceğim bir sivil toplum kuruluşuna katkıda bulunmak ve hatta böyle bir kuruluşun temellerini atmak diyebilirim. İçinde bulunduğumuz dünya maalesef öyle bir hal aldı ki, gelecek nesillere ve dünyada yaşayan tüm canlılara karşı insanoğlunun sorumluluğunu unuttuğunu düşünüyorum ve bir an önce daha belirgin eylemlerde bulunmazsak, bireysel veya toplumsal, yakın gelecekte çok daha kötü zamanların yaşanılması kaçınılmaz. Bu nedenle küçük olsun, büyük olsun bu yönde attığım adımları fazlalaştırmak hayalim…
Sektöre yeni başlayacaklara tavsiyeleriniz nelerdir?
Sektöre yeni başlayacak olanlara ilk söylemek istediğim şey, değerlerinin olması ve değerlerine sahip çıkmaları. Doğruluk, dürüstlük, adalet, samimiyet, çalışkanlık ve şeffaflık gibi temel değerler yaptığımız her işin temelinde olmalı. Evet, hepimiz geçimimizi yaptığımız işle sağlamak zorundayız ve hayat kalitemizi de hem kendimiz hem de ailelerimiz, sevdiklerimiz için iyileştirmek istiyoruz. Ancak bunu yaparken eğer kısa vadeli düşünür ve değerlerimizden fedakârlık yaparsak, yaptığımız hiçbir iş sürdürülebilir olmaz ve hayatımızı, bizim olmasa bile çevremizdeki insanların ve gelecek nesillerin hayatlarını zorlaştırır. Diğer vermek istediğim öneri ise kendilerini geliştirmeleri ve çalışkanlığı ön plana almaları; Yaşadığımız dönemler artık ileri-bilgi çağı diyebileceğim bir dönem. Bu yüzden en az bir yabancı dili çok iyi seviyede kullanmak, hem teknolojik hem de kavramsal yenilikleri takip edip, uyguluyor olmak çok önemli ve kritik. Artan nüfus ve yapay zeka uygulamaları ile otomasyonlar nedeniyle artık insan iş gücüne olan ihtiyaç azalacağı için (hatta azalmaya başladı bile) iş olanakları hem azalacak hem de şekil değiştirecek. Bugün yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan yeni meslekler ve uygulama alanları artık söz konusu olacak. Bu nedenle sürekli kendinizi geliştirmenin ve çok çalışmanın iyi bir gelecek için şart olduğunu düşünüyorum.