D vitamini başlıca kemik sağlığı üzerinde etki ediyor. Bebeklik döneminde D vitamini eksikliği; kemikleri etkileyen Raşitizm, kanda düşük kalsiyuma bağlı olarak nöbetler ve nefes almada zorluk olarak kendini gösterebilir.
D Vitamini Ne İşe Yarıyor?
D vitamininin bilinen özellikleri arasında; kalsiyum ve fosfat homeostazisinin düzenlenmesi yoluyla kemik metabolizmasında, ve ayrıca bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. D vitamini güneş ışığına maruz kalındığında vücut tarafından üretilir, ancak aynı zamanda yağlı balıklarda, yumurtalarda ve zenginleştirilmiş gıda ürünlerinde de bulunur.
Bebeklerde D Vitamini Eksikliği
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, bebeklerde D vitamini eksikliği pek çok coğrafi bölgeyi ve kültürü kapsayan bir duruma sahip. Bunun sebepleri arasında sağlık profesyonellerinin takviye önermemesi veya ebeveynlerin takviyeden kaçınması gibi etkenler bulunuyor.
D vitamini başlıca kemik sağlığı üzerinde etki ediyor. Bebeklik döneminde D vitamini eksikliği; kemikleri etkileyen Raşitizm, kanda düşük kalsiyuma bağlı olarak nöbetler ve nefes almada zorluk olarak kendini gösterebilir.
Raşitizm Nedir?
Raşitizm, bebekleri ve küçük çocukları etkileyen bir kemik hastalığıdır. D vitamini eksikliği nedeniyle çocuğun büyüyen kemikleri düzgün gelişemez. Bu durum kemiklerin yumuşamasına ve zayıflamasına, kırıklara, kemik ve kas ağrılarına ve kemik deformasyonlarına neden olabilir.
Bebeklerde sağlıklı D vitamini depoları oluşturmanın en yaygın kabul gören yaklaşımı D vitamini takviyesidir. Bebeklik döneminde D vitamini alımına ilişkin öneriler dünya çapındaki çeşitli kuruluşlarda mevcuttur ve genellikle günde 8.5 ila 10 mikrogramdır. Formülasyonlarda çoğunlukla D vitamini miktarı Uluslararası Birim (IU) olarak ifade edilir. 1 mikrogram D vitamini 40 IU'ya eşittir. Yani 10 mikrogram D vitamini 400 IU'ya eşittir.
Yeni doğan bebeklerin D vitamini eksikliği açısından yüksek risk altında olduğu ve D vitamini eksikliği ve raşitizmden birincil olarak korunmak için yalnızca anne sütüyle beslenmeye ek olarak D vitamini takviyesi tavsiye ediliyor. Bu konuda dünya çapında hekimler tarafından ortak görüş bulunmasının öneminden bahsedebiliriz. D vitamini eksikliği vakalarını azaltmak, ebeveynler ve sağlık çalışanlarının bu konuda farkındalığını artırmak için çeşitli halk sağlığı çalışmaları desteklenmelidir.