Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glutene karşı vücudun hassasiyet göstermesi ve emilim sorunları yaşaması ile ilgili bir hastalıktır.

Çölyak Hastalığı’nın Belirtileri

Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ve her yaşta teşhis edilebilir, ancak teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Belirtiler genellikle başka bir hastalığı düşündürmektedir. Örneğin, erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler göstererek karıştırılabilir. Çölyak hastalığı olan çocuklarda karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış, gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılabilir ve karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler şeklinde belirtiler gözlenebilir.

Çölyak hastalığının doğru teşhisi önemlidir, çünkü insan sağlığı üzerinde önemli değişimlere neden olur. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı konabilir, ancak kesin teşhis ince bağırsak biyopsisi ile konulur. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu glutensiz diyettir.

Çölyak Hastalığı’nın Tedavisi

Glutensiz diyet, çölyak hastalığının tek etkili tedavi yöntemidir. Bu diyette dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Emilimi mümkün olan her ürün, yiyecek veya kişisel bakım ürünü olsun, glutensiz olmalıdır. Pişirme, hazırlık ve depolama aşamalarında, güvenli gıdaların glutenli gıdalarla temas etmemesine dikkat edilmelidir.
  • Etiket okuma alışkanlığı kazanmak önemlidir. Etiketsiz gıda tüketiminde de dikkatli olunmalıdır. İlaçlar, kremler ve benzeri ürünlerin glüten içerikleri yönünden kontrol edilerek kullanılmalıdır.
  • Dudak nemlendiricisi, vücut losyonu, güneş kremi, makyaj malzemeleri, diş macunu, şampuan, saç kremi, sabun gibi günlük bakım ve kozmetik ürünlerinin glüten içermediğinden emin olunmalıdır.


7 Ekim 2023, 14:46