Kuru gözlerde çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Uçakta, klimalı bir odada, bisiklete binerken veya birkaç saat bilgisayar ekranına baktıktan sonra gibi bazı durumlarda göz kuruluğu yaşayabilirsiniz.
Kuru göz hastalığı, kuru göz sendromu ve keratokonjunktivitis sicca olarak da bilinen kuru gözler, göz doktoruna gitmenin en yaygın nedenleri arasındadır. Kuru göz hastalığı, gözyaşlarınız gözleriniz için yeterli nemi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşları birçok nedenden dolayı yetersiz ve dengesiz olabilir. Örneğin, yeterince gözyaşı üretmezseniz veya kalitesiz gözyaşı üretirseniz göz kuruluğu meydana gelebilir. Bu gözyaşı dengesizliği, göz yüzeyinde iltihaplanma ve hasara yol açabilmektedir.
Kuru gözlerde çeşitli semptomlar ortaya çıkabilir. Uçakta, klimalı bir odada, bisiklete binerken veya birkaç saat bilgisayar ekranına baktıktan sonra gibi bazı durumlarda göz kuruluğu yaşayabilirsiniz.
Kuru Göz Semptomları
Genellikle her iki gözü de etkileyen belirti ve semptomlar şunları içerebilir:
Gözlerde batma, yanma veya kaşınma hissi; Gözlerinizin içinde veya çevresinde lifli mukus; Işığa duyarlılık; Göz kızarıklığı; Gözlerinde bir şey varmış hissi; Kontakt lens takmanın zorluğu; Gece sürüşünde zorluk; Gözlerdeki tahriş sebebiyle sulanma; Bulanık görme veya göz yorgunluğu.
Göz Kuruluğun Yaygın Sebepleri
Kuru gözler, sağlıklı gözyaşı filmini bozan çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Gözyaşı filminizin üç katmanı vardır: Musin, sıvı ve yağ tabakaları genellikle gözlerinizin yüzeyinin yağlı, pürüzsüz ve temiz kalmasını sağlar. Bu katmanlardan herhangi birinde meydana gelen problemler göz kuruluğuna neden olabilir.
Gözyaşı filmi fonksiyon bozukluğunun pek çok nedeni vardır; bunlar arasında hormon değişiklikleri, otoimmün hastalık, göz kapağı bezlerinin iltihaplanması veya alerjik göz hastalığı yer alır. Bazı kişilerde göz kuruluğunun nedeni gözyaşı üretiminin azalması veya gözyaşı buharlaşmasının artmasıdır.
Kuru Gözün Sebep Olacağı Komplikasyonlar
Göz enfeksiyonları: Gözyaşlarınız gözünüzün yüzeyini enfeksiyondan korur. Yeterli gözyaşı olmadan göz enfeksiyonu riskiniz artabilir.
Göz yüzeyinde hasar: Şiddetli göz kuruluğu tedavi edilmezse göz iltihabına, kornea yüzeyinin aşınmasına, kornea ülserlerine ve görme kaybına neden olabilir.
Yaşam kalitesinin azalması: Kuru gözler, okuma gibi günlük aktivitelerin yapılmasını zorlaştırabilir.
Kuru Göz Tedavisi
Kuru gözlere yönelik tedaviler semptomları azaltacaktır. Bu tedaviler yaşam tarzı değişikliklerini ve göz damlalarını içererir. Kuru göz semptomlarını kontrol altına almak için muhtemelen bu önlemlerin süresiz olarak alınması gereklidir.
Kuru Göz Nasıl Önlenir? Kendiniz Nasıl Tedavi Edersiniz?
Göz kuruluğu yaşıyorsanız, belirtilerinizi önlemek için bazı durumlardan kaçınmalısınız. Ayrıca kolayca alacağınız bazı önlemler semptomları azaltacaktır. Örneğin:
-
Gözünüze hava üflemekten kaçının. Saç kurutma makinelerini, araç ısıtıcılarını, klimaları veya vantilatörleri gözlerinize doğru tutmayın.
-
Bulunduğunuz ortamdaki havayı nemli tutun. Kışın kullanacağınız bir buhar cihazı, iç mekan havasına nem katabilir.
-
Uzun çalışmalar sırasında gözlerinizi dinlendirecek molalar verin. Eğer kitap okuyorsanız veya bilgisayar ekranına uzun süreler bakıyorsanız, periyodik göz molaları verin. Birkaç dakika gözlerinizi kapatın. Veya gözyaşlarınızın gözlerinize eşit şekilde yayılmasına yardımcı olmak için birkaç saniye boyunca tekrar tekrar göz kırpın.
-
Bilgisayar ekranınızı göz hizasının altına yerleştirin. Bilgisayar ekranınız göz seviyenizin üzerindeyse ekranı görmek için gözlerinizi daha geniş açacaksınız. Gözlerinizi çok fazla açmamak için bilgisayar ekranınızı göz hizasının altına yerleştirin.
-
Sigarayı bırakın ve sigaradan kaçının. Sigara içiyorsanız, sağlık uzmanınızdan sizin için işe yaraması muhtemel bir sigarayı bırakma stratejisi tasarlama konusunda yardım isteyin. Sigara içmiyorsanız içen insanlardan uzak durun. Duman kuru göz semptomlarını kötüleştirebilir.
-
Suni gözyaşı damlalarını düzenli olarak kullanın. Kronik kuru gözleriniz varsa, gözlerinizin iyi yağlanmasını sağlamak için gözlerinizi iyi hissetseniz bile göz damlası kullanın.
-
Kontakt lens kullanıyorsanız, gözlerinizi dinlendirmek için mümkün oldukça lens kullanımına ara verin.
-
Göz kapaklarınızı her gün temizleyin.