Duruş (Postür) Bozukluğu Nedir?

Duruş (Postür) Bozukluğu Nedir?

Duruş bozukluğu, hatalı duruş pozisyonları kaynaklı iskelet sistemi problemleri, kas ve eklem deformasyonları gibi belirtiler gösteren vücudun dengeli duruşunun bozulması durumudur.

“İyi duruş” vücut bileşenlerinin en az zorlanacak ve en fazla destekleyici pozisyonda hizalanmasıdır. Eklem yapısının bütünlüğü ile vücut parçalarının dizilişi arasında şüphesiz bir bağlantı vardır. Ağırlık taşıyan kısımlar doğru şekilde hizalandığında, iyi duruş kişinin genel sağlığına fayda sağlar ve insanların kendilerini daha güvende hissetmelerine, daha fazla enerjiye sahip olmalarına ve sırt rahatsızlıklarının daha az olmasına yardımcı olur.

Duruş bozukluğu, hatalı duruş pozisyonları kaynaklı iskelet sistemi problemleri, kas ve eklem deformasyonları gibi belirtiler gösteren vücudun dengeli duruşunun bozulması durumudur. Çok sayıda duruş bozukluğu sonradan kazanılabilir veya genetik faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilir. Günlük rutinde fiziksel aktivitenin yetersiz olması vücudu destekleyen kasların zayıflamasına neden olabilir. Zayıf kaslar veya kişinin yaşadığı yaralanma ya da travmalar bazen uygun olmayan şekilde iyileşerek duruş bozukluklarına yol açabilir. 

Duruş Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?

Duruş bozukluğu semptomları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Sırtın üst bölgesinde ağrı, boyunda ve omuzlarda yanma hissi en yaygın belirtilerdir. Ağrı, duruş bozukluğunun süresine bağlı olarak vücudun alt kısımlarına yayılabilir. Bozukluğun meydana geldiği bölgelerdeki kas spazmları ile eşzamanlı yorgunluk hissi oluşabilir. Ağrıyla beraber vücutta kambur görüntü de bir duruş bozukluğu belirtisidir. 

Uzman bir doktor tarafından muayene edilerek teşhis konmalıdır. Omuzlardan birinin diğerinden daha önde veya yukarıda durması, kamburluğun gözle görülür şekilde belirginleşmesi ve şiddetli ağrı gibi belirtiler duruş bozukluğunun işaretleridir. 

Yaygın Sebepleri Nelerdir?

Günümüzde akıllı cihaz kullanımının beraberinde getirdiği duruş bozukluğu rahatsızlıkları da dikkat çekici boyutlardadır. Görüşme esnasında telefonu baş ve omuz hizasında tutmak için alınan pozisyon ya da tablete bakarken uzun süre kafayı öne eğmek kasların fazla gerilmesine neden olabilir. Bu tip hatalı duruşlar baş ağrısına ve omurga problemlerine neden olabilir. 

Yaygın Duruş Bozukluğu Türleri Nelerdir?

Kamburluk (Kifoz)

Halk arasında kamburluk adıyla bilinen kifoz, omurganın anormal biçimde öne eğrilmesiyle sırtın olması gerektiğinden çok daha kavisli hale gelmesidir. Görülme sıklığı ileri yaşlarda daha fazladır. Kemik erimesi kamburluğa sebep olabilir. Genç bireylerde ise kamburluk oluşumu; çocuk felci, enfeksiyon, kemoterapi, Scheuermann hastalığı veya radyoterapi kaynaklı olabilir. 

Hiper Lordoz

Bel bölgesinin içe doğru eğrilmesidir. Bu kişiler, ayağa kalktıklarında geriye yaslanmış gibi görünür. Yetişkinlerde obezite, hamilelik ve çeşitli nöromusküler hastalıklar da bel çukurunun artmasının nedenlerindendir. Hiper lordoz, genç yaş gruplarında ağır sırt çantası taşımak gibi fiziksel nedenlere bağlı olarak da gelişebilir.

Boyun Düzleşmesi

Boynun doğal eğriliğini kaybetmesi sonucu oluşur. İleri yaş gruplarında gözlemlenen intervertebral disklerdeki dejenerasyonu nedeniyle gelişebilir. Boyun düzleşmesi ayrıca anne karnındaki bebeklerde gelişen omurga gelişim problemleri sonucunda meydana gelebilir. Osteoporoz, araba kazası ve spor yaralanmalarına bağlı gelişen şiddetli travmalar da en yaygın oluşum nedenleri arasındadır.

Skolyoz

Skolyoz omurgaya  arkadan bakıldığında düz olması gereken bölgenin sağa veya sola doğru 10 derece üzerinde eğri olmasıdır. 

İleri Kafa Duruşu

Baş ve kulakların vücudun dikey orta çizgisinin önünde olacak şekilde durmasıyla gelişir. Cep telefonu, bilgisayar gibi cihazların yoğun kullanımı nedeniyle günümüzde sık gözlemlenen duruş bozukluklarından biridir. Boyun kaslarında zayıflama, yüksek yastıkta uyumak, uzun süre araba kullanmak bu duruşa sebep olabilir. 

Duruş Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?

Doktorun tavsiye ettiği egzersizlere uyum sağlamak önemlidir. Düzenli egzersizlerle kasları güçlendirerek vücuda destek sağlanmalıdır.

Çalışma alışkanlıkları değiştirilmelidir. Masa başı veya uzun süre oturarak çalışanlar, oturma pozisyonlarını ergonomik sandalyeler yardımı ile düzeltmelidir. Mümkün olduğunca ayağa kalkıp mola vermek de faydalı olacaktır.

Araba kullanırken bel yastığı kullanmak ve koltuğu kendinize göre doğru ayarlamak, uzun süreli sürüşlerde duruş hasarını önleyecektir.

Ayrıca, dengeli bir diyet ile vücut kilosunun kontrol altında tutulması ve aşırı kilolardan kaçınmak iskelet sistemi için elbette faydalı olacaktır.

 


27 Şubat 2024, 13:03