Tenisçi dirseği, dirseğe gelen bir travmadan ya da daha sıklıkla spor ya da bazı aletlerin kullanımı gibi dirsek tendonlarına tekrarlanan baskılardan kaynaklanabilir.
Tenisçi dirseği, dirseğe gelen bir travmadan ya da daha sıklıkla spor ya da bazı aletlerin kullanımı gibi dirsek tendonlarına tekrarlanan baskılardan kaynaklanabilir.
Tenisçi dirseğinin belirtileri arasında kavrama sırasında ağrı veya güçsüzlük ve dirsek bölgesinde ağrı veya ağrı yer alabilir.
Tenisçi dirseğinin tedavisi şunları içerir: aktivite değişikliği, buz kompresi, ilaç, esneme, ortopedik destek aletleri ve enjeksiyonlar. Tenisçi dirseğinin tedavisinde cerrahi nadiren kullanılır.
Tenisçi dirseği nedir?
Tenisçi dirseği (lateral epikondilit), bileğinizi avucunuzdan geriye doğru büken tendonların şişmesidir.Tendon, kasları kemiklere bağlayan sert bir doku kordonudur. Tenisçi dirseğinde en çok etkilenen tendona dış carpi radialis brevis denir. Tenisçi dirseği genellikle 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde teşhis edilir.
Tenisçi dirseği genel olarak dirsek ağrısı ile başvuran hastalarda dirsek semptomlarının en sık nedenidir. Bu durum erkekleri ve kadınları eşit derecede etkileme eğilimindedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yıllık görülme sıklığı yüzde bir ila üç arasındadır. Genellikle tenisçi dirseği olarak anılan duruma rağmen tenisçiler hasta popülasyonunun yalnızca %10'unu oluşturur. Tenis oyuncularının yarısında dirsek çevresinde ağrı gelişir ve bunların %75'i gerçek tenisçi dirseğini temsil eder. 40 yaş üstü bireylerde daha sık görülür. Sigara içmek, obezite, günde en az iki saat boyunca tekrarlayan hareket ve şiddetli aktivite (20 kg'ın üzerindeki fiziksel yükleri yönetmek), genel popülasyonda bu durumun gelişmesi için risk faktörleridir.
Durumun doğal seyri olumludur; hastaların %80 ila %90'ında bir ila iki yıl içinde kendiliğinden iyileşme görülür.
Tenisçi dirseğinin semptomları nelerdir?
İlk başta ön kolunuzun ve dirseğinizin dış kısmında yanma veya ağrı olabilir. Zamanla ağrı daha da kötüleşir. Durumunuza neden olan aktiviteyi yapmaya devam ederseniz ağrı, dinlenirken bile bileğinize yayılabilir. Kolunuzu ve elinizi avuç içi aşağıya bakacak şekilde masaya koyduğunuzda ve ardından dirence karşı elinizi kaldırmaya çalıştığınızda da ağrı devam edebilir. Kahve fincanı gibi küçük nesneleri kaldırmaya ve tutmaya çalıştığınızda da ağrı hissedebilirsiniz. Zayıf kavrama, tenisçi dirseğinin başka bir belirtisidir.
Tenisçi dirseği nasıl tedavi edilir?
Yaralanmanıza neden olan hareketi ilk etapta yapmamanız önemlidir. Tedavi şunları içerebilir:
Dinlenme ve semptomları üreten aktiviteyi durdurma,
İnflamasyonu azaltmak için buz paketleri,
Güçlendirme ve esneme egzersizleri,
Antiinflamatuar ilaçlar,
Dirseğinizi kompresyon bandajıyla sarmak.
Bu tedaviler işe yaramazsa, sağlık uzmanınız sizinle aşağıdaki konularda konuşabilir:
Bölgeyi birkaç hafta hareketsiz tutmak veya aktiviteler sırasında özel bir destek kullanmak.
Steroid enjeksiyonları: Bunlar şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olur
Özel bir tür ultrason (şok dalgası tedavisi): Bu, yara dokusunun parçalanmasına, kan akışının artmasına ve iyileşmenin desteklenmesine yardımcı olabilir.
Trombosit açısından zengin plazma (PRP): Bu tedavi iyileşmeyi desteklemek için kendi kan trombositlerinizi etkilenen bölgeye enjekte eder.
Ameliyat: Bu yalnızca nadir durumlarda yapılır. Ancak semptomlar diğer tedaviye yanıt vermiyorsa ameliyat önerilebilir.
Tenisçi dirseğini önlemek için ne yapabilirim?
Kollarınızı esnek ve güçlü tutun.
Tekrarlayan hareketlerden uzak durun.
Egzersiz yapmadan veya spor ya da diğer tekrarlayan hareketler için kollarınızı kullanmadan önce ısınınız.
Raket sporu yapıyorsanız ekipmanınızın size uygun olduğundan emin olun.