Mide Yanması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Mide Yanması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu insan zaman zaman mide yanması yaşar. Özellikle fazla veya asitli bir yemekle veya hamilelik sırasında olduğu gibi ekstra karın basıncıyla tetiklenebilir.

Mide yanması, sanki kalbinizdeymiş gibi hissettiren ama gerçekte öyle olmayan bir yanma hissidir. Kalbin yanından geçen yemek borusunda oluşan yanma hissi, mideden yukarıya doğru akan asitten kaynaklanır. Çeşitli yöntemler ve yaşam tarzı değişikliğiyle tedavisi mümkündür.

Yemek borusunun mideyle birleştiği bölgede bulunan özofagus sfinkteri adeta mideden gelecek sıvı geçişini engelleyen kapakçık görevi gören kaslardır. Bu kaslar gerektiği gibi çalışmıyorsa, mide asidi yemek borusuna geri akabilir. Yemek borusunun iç çeperi mide gibi koruyucu hücrelere sahip olmadığı için, mide asidi ve sindirim sıvıları yemek borusuna geri kaçtığında, iltihap ve zarara neden olarak mide yanması ortaya çıkar. Eğildiğinizde veya uzandığınızda asit etkisi daha kötü olabilir. 

Mide Yanması ve Gastroözofageal Reflü 

Reflü, yemek borunuzun alt ucundaki sfinkter kası yanlış zamanda gevşediğinde mide asidinin yemek borunuza geri dönmesine sebep olduğunda meydana gelir. Bu, mide yanmasına ve diğer belirti ve semptomlara neden olabilir. Sık sık ortaya çıkan ve rutininize müdahale eden mide yanması, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak kabul edilir. Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) tedavisi reçeteli ilaçlar ve bazen de ameliyat veya diğer prosedürleri gerektirebilir. Reflü hastalığı, yemek borunuza ciddi şekilde zarar verebilir veya yemek borusunda Barrett Özofagusu adı verilen kanser öncesi değişikliklere yol açabilir.

Mide Yanması Kimde Görülür?

Çoğu insan zaman zaman mide yanması yaşar. Özellikle fazla veya asitli bir yemekle veya hamilelik sırasında olduğu gibi ekstra karın basıncıyla tetiklenebilir. Düzenli olarak meydana gelen mide yanması, yine nispeten yaygın olan kronik asit reflü (GERD) belirtisidir. ABD'deki insanların yaklaşık %20'sinde GERD var. Risk faktörleri arasında obezite ve fazla kilolu olmak, sigara içmek ve sigara dumanına maruz kalmak yer alır.

Mide Yanması Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Aşağıdaki durumlarda mide yanmasını daha fazla fark edebilirsiniz:

Uzandığınızda, eğildiğinizde, akşam yemeğini geç saatlerde yediğinizde, asitli veya baharatlı bir yemek yediğinizde.

Mide Yanmamı Değerlendirmek İçin Hangi Testleri Yaptırmam Gerekecek?

Yemek borunuzu incelemeye yönelik testler şunları içerir:

Üst endoskopi: Endoskopi muayenesinde organlarınıza içeriden bakılır. Uzun bir tüpün ucunda küçük, ışıklı bir kamera olan bir endoskop kullanılır. EGD prosedürü olarak da adlandırılan bir üst endoskopi, yemek borusundan midenize ve ince bağırsağınızın tepesine kadar üst sindirim kanalınızı inceler. Özofajit, fıtık veya Barrett özofagusu belirtilerini teşhis etmeye yarar.

Yemek Borusu(Özofagus) pH testi: Bu test, yemek borunuza pH'ı (asit seviyelerini) tespit eden kablosuz bir kapsülün implante edilmesini içerir. Üst endoskopi sırasında veya nazogastrik tüp yoluyla implante edilebilir. Okumaları belinize taktığınız bir alıcıya iletir. Ayrıca belirtilerinizi ve bunların ortaya çıkma zamanlarını, okumalarla karşılaştırmak için bir günlüğe kaydetmeniz beklenir. Belirlenen bir sürenin ardından sağlık uzmanınız kapsülü alacak ve verileri toplayacaktır.

Mide Yanmasının Tedavisi Nedir?

Reçetesiz satılan (OTC) ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleriyle ara sıra oluşan mide yanmasını evde tedavi edebilirsiniz. Ancak sık görülen mide yanması için reçeteli ilaçlara ihtiyacınız olabilir. İlaçlar midenizden yemek borunuza çıkan asidi azaltır. Ancak alt özofagus sfinkterinizle ilgili orijinal sorunu çözmezler. İlaçlar işe yaramazsa ek tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Mide yanması tedavisinde kullanılan ilaç grupları şu şekildedir: Antasitler. Aljinatlar. Histamin reseptör antagonistleri (H2 blokerleri). Proton pompa inhibitörleri (PPI'ler).

Mide Yanmasını İyileştirmek İçin Hangi Yaşam Tarzı Değişikliklerini Yapabilirim?

  • Gün boyunca daha küçük öğünler yiyin. Sindirilecek daha az şey olduğundan mideniz daha az asit üretecektir.

  • Kemerinizi gevşek tutun. Karın basıncı reflüyü kötüleştirir. Bu konud kilo kaybı da yardımcı olabilir.

  • Tok karnına uyumayın. Yatmadan üç ila beş saat önce yemeyi sonlanrırın.

  • Sol tarafınıza yatın. Bu pozisyonda kaslarınız mide sıvısını daha rahat tutacaktır.

  • Tetikleyici yiyeceklerden kaçının. Hangi yiyecek ve içeceklerin mide yanmanızı kötüleştirdiğine dikkat edin.

  • Sigara içmek midenin üst kapakçığının gevşemesi ile Reflüyü tetikler. Sigara yalnızca sindirim sistemi için değil, tüm vücut sağlığı için zararlı olduğu ispatlanmış bir maddedir. Sigarayı bırakmak sizin için doğru tercih olacaktır. 


17 Mart 2024, 20:33