Farkındalık, tam olarak mevcut olma, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olma ve etrafımızda olup bitenlere aşırı tepki vermeme veya bunalmama gibi temel insani bir yetenektir.
Farkındalık, kişinin içsel durumlarının ve çevresinin farkındalığıdır. Farkındalık, insanların düşüncelerini, duygularını ve diğer şimdiki zaman deneyimlerini yargılamadan veya tepki vermeden gözlemlemeyi öğrenerek yıkıcı veya otomatik alışkanlıklardan ve tepkilerden kaçınmalarına yardımcı olabilir.
Bilinçli Farkındalık Uygulamaları
Farkındalık doğuştan gelse de kanıtlanmış tekniklerle geliştirilebilir. İşte bazı örnekler:
-
Oturarak, yürüyerek, ayakta durarak ve hareket ederek meditasyon (uzanarak da yapılabilir ancak çoğu zaman uykuya yol açar);
-
Günlük hayata eklediğimiz kısa duraklamalar;
-
Meditasyon pratiğini yoga veya spor gibi diğer aktivitelerle birleştirmek.
Farkındalık Uygulamasının Faydaları:
Meditasyon yaptığımızda, faydalara odaklanmak yerine sadece uygulamayı yapmak uzun vadede kişiye yardımcı olacaktır.
Farkında olduğumuzda stresi azaltır, performansı artırır, kendi zihnimizi gözlemleyerek içgörü ve farkındalık kazanır ve başkalarının refahına olan ilgimizi artırırız.
Farkındalık meditasyonu, hayatımızda yargılamayı askıya alabileceğimiz ve zihnin işleyişine dair doğal merakımızı serbest bırakabileceğimiz, deneyimlerimize kendimize ve başkalarına sıcaklık ve nezaketle yaklaşabileceğimiz bir zaman verir.
Kaygıya Karşı Farkındalık
Bilinçli farkındalık ve meditasyon tekniklerini uygulamanın yanı sıra, anda kalmanıza yardımcı olabilecek ve kaygı belirtilerini hafifletebilecek çeşitli farkındalık aktivitelerini deneyebilirsiniz.
Bunlar şöyle sıralanabilir:
Günlük tutmak
Karalamak, çizim yapmak
Dikkatinizi nefese veya vücut duyumlarına odaklamak
Gün boyunca molalar vermek
Sosyal medyaya ara vermek
Doğada yürüyüş yapmak
Kaynak:
Mindful.org
American Psychological Association