Magnezyumun Farklı Formları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Magnezyumun Farklı Formları ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Magnezyum, vücutta sinir hücrelerinin düzenlenmesinde "bekçi" görevi görerek kalsiyumun sinir hücrelerine girmesini ve aşırı aktivasyonunu engeller.

Kas spazmları, kas ağrıları ve kas yorgunluğu gibi durumları önler. Magnezyum eksikliği, parkinson, alzheimer ve multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklarla ilişkilidir. Ayrıca magnezyum, hormonların düzenlenmesinde, dismenore ve adet öncesi migrenin önlenmesinde önemli bir rol oynar.

Magnezyumun çeşitli formları, farklı sağlık faydaları sunar.

Magnezyum Oksit:

Emilimi en düşük formdur. Laksetif olarak kabızlıkta kullanılır.

Magnezyum Sitrat:

En çok kullanılan ve emilimi oldukça yüksek olan formdur. Kasa en çok geçen formdur. Sporcularda ve fibromiyalji gibi durumlarda kullanılır.  Kas kramplarını hafifletir ve enerji üretimini destekler.

Magnezyum Malat:

Enerji metabolizmasına katkıda bulunarak özellikle yorgunluk yaşayan kişiler için faydalıdır. Fibromiyalji, kronik yorgunluk ve kas krampları yaşayan hastalarda tercih edilmesi gereken formdur.

Magnezyum Glisinat:

Kaygı, uykusuzluk ve migren gibi beyin fonksiyonlarıyla ilgili problemlerde etkilidir. Glisin, sinir sisteminde en bol bulunan aminoasitlerden biridir. Uyku kalitesini ve serotonin miktarını arttığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Magnezyum Treonat:

Özellikle bilişsel fonksiyonlar ve hafıza üzerine olumlu etkiler sağlar. Beyne yüksek oranda ulaşabilen, üzerinde özellikle Alzheimer, demans, kognitif (bilişsel) fonksiyonlar, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu gibi beyinle ilgili birçok klinik çalışmaları bulunan bir magnezyum vektörüdür.

N- Asetil Taurinat:

Özellikle kardiyovasküler sağlık ve beyin fonksiyonları için faydalıdır. Kan-beyin bariyerini geçerek sinir sistemi üzerinde olumlu etkiler yapar ve migren tedavisinde kullanılır.

Bazı hücre içi ölçüm yöntemleri daha güvenilir olsa da ve ülkemizde özel laboratuvarlarda yapılabilse de aslında günde 200-250 mg Magnezyum takviyesi düzeyi bilen bilmeyen herkes için gerekli.

Topraktaki magnezyum seviyesinin düşmesi ve sağlıksız beslenme magnezyum eksikliğine yol açabilir. Bu eksiklik insülin direncini artırarak diyabet ve metabolik sendrom gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Magnezyum takviyelerinin özellikle organik formlarının birçok sağlık probleminin önlenmesi ve tedavisinde kullanılması önerilmektedir.


28 Eylül 2024, 15:35