Antibiyotik Direncine Karşı Yeni Bir Kalkan

Antibiyotik Direncine Karşı Yeni Bir Kalkan

Harvard Üniversitesi ve Hoffmann-La Roche'dan araştırmacılar, ölümcül enfeksiyonlara sebep olan 'Acinetobacter baumannii' bakterisine karşı mücadelede kullanılabilecek yeni bir antibiyotik türü buldu.

Antibiyotik direnci giderek artan bir sorun haline gelirken, bilim insanları umut vadeden bir keşfe imza attı. Harvard Üniversitesi ve Hoffmann-La Roche'dan araştırmacılar, ölümcül enfeksiyonlara sebep olan 'Acinetobacter baumannii' bakterisine karşı mücadelede kullanılabilecek yeni bir antibiyotik türü buldu.

Bu keşif sayesinde, 'Zosurabalpin' adlı antibiyotiğin laboratuvar koşullarında bu dirençli bakteriyi etkisiz hale getirdiği görüldü. Bu yeni antibiyotiğin klinik örnekler üzerinde de başarılı olduğu belirtiliyor.

CDC(ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri)'nin açıklamasına göre, 'Acinetobacter baumannii', özellikle akciğerler, idrar yolları ve kanda ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor ve mevcut antibiyotiklere karşı direnç gösteriyor. Yılda 8,500'den fazla enfeksiyona ve 700 ölüme neden oluyor.

Bu keşif, umutlu bir gelecek vaat ediyor. Araştırmacılar, 'Zosurabalpin' adlı antibiyotiğin, bu zorlu bakteriyle başa çıkmak için yeni bir silah olabileceğini vurguluyorlar. Keşif, bilim dünyasında büyük heyecan yaratıyor diyebiliriz.


12 Ocak 2024, 12:46