Aziz Sancar'dan Beyin Kanserine Yeni Umut! İnsan Deneylerine Geçiliyor

Aziz Sancar'dan Beyin Kanserine Yeni Umut! İnsan Deneylerine Geçiliyor

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar'ın yeni keşfi, beyin kanseri tedavisinde umut ışığı oldu. EdU molekülü ile yapılan araştırmalarda önemli gelişmeler kaydedildi.

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanseri tedavisinde çığır açabilecek bir keşfe imza attı. Sancar ve ekibi tarafından yapılan araştırmalarda, "EdU" adı verilen bir molekülün, beyin tümörleri üzerindeki etkileri incelendi.

Sancar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EdU molekülünün beyin-kan bariyerini kolaylıkla geçebildiğini ve kanser hücrelerini hedef aldığını belirtti. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, EdU'nun mevcut ilaçlara göre daha etkili olduğu ve özellikle uzun vadede önemli bir fark yarattığı gözlemlendi.

Sancar, "Bu keşif, beyin kanseri tedavisinde yeni bir çığır açabilir. EdU, hızlı bölünen kanser hücrelerini hedef alırken, sağlıklı beyin hücrelerine zarar vermiyor. Ancak insanlarda kullanılabilmesi için klinik deneylerin tamamlanması gerekiyor." dedi.

Bilim insanı, bu önemli buluşun Türkiye'ye de aktarılması için çalışmalar yapacağını ifade etti. Sancar'ın bu keşfi, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen beyin kanserine karşı umut ışığı oldu.


7 Ekim 2024, 13:09