Oxford Üniversitesi, yumurtalık kanserine karşı yeni bir aşı geliştiriyor. Oxford bilim insanları, bağışıklık sistemini hedef alan yenilikçi bir yaklaşımla kanseri önlemeyi amaçlıyor.
İngiltere'deki Oxford Üniversitesi bilim insanları, dünyanın ilk yumurtalık kanseri aşısı olacak OvarianVax üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. Bu yenilikçi aşı, Avrupa Birliği'nde her yıl binlerce kadının hayatını kaybediği yumurtalık kanserini erken aşamalarda teşhis ederek, hastalığın yayılmasını önlemeyi amaçlıyor.
Yumurtalık kanseri, genellikle ileri evrelerde teşhis edildiği için tedavisi oldukça zor olan bir hastalık. Oxford Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalar, bu durumu değiştirerek hastalığın erken evrede tespit edilmesini ve böylece hayatta kalma oranlarının artırılmasını hedefliyor. OvarianVax, bağışıklık sistemini eğiterek, yumurtalık kanserine neden olan genetik mutasyonlara sahip hücreleri tanımasını ve yok etmesini sağlayacak.
Projenin başındaki Dr. Ahmed Ahmed, "Yumurtalık kanserini önlemek için daha iyi stratejilere ihtiyacımız var. Bağışıklık sistemine kanserin çok erken belirtilerini tanımayı öğretmek zorlu bir görev ancak artık bu konuda önemli ilerlemeler kaydettik." dedi.
Cancer Research UK, bu önemli araştırmaya finansal destek sağlayarak projenin başarıya ulaşması için önemli bir adım attı. Kuruluşun CEO'su Michelle Mitchell, "OvarianVax, yumurtalık kanserine karşı mücadelede umut ışığı oldu. Bu araştırmanın, laboratuvarda yumurtalık kanserinde sağkalımı iyileştirme hedeflerimizi gerçekleştirecek çok önemli keşiflere yol açabileceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.