Dünyada İlk Kez Yaşanan Bir Vaka "Giresun Sendromu" Adıyla Literatüre Geçti

Dünyada İlk Kez Yaşanan Bir Vaka

Giresun'da tespit edilen ve tüm organların yer değiştirmesiyle ortaya çıkan siroz hastalığı, "Giresun Sendromu" olarak adlandırıldı.

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, İhlas Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, dünyada ilk kez tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastada kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettiklerini belirtti.

Daha önce dünyada benzeri bir vaka görülmediğini tespit eden doktorlar, bu vakayı uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdıklarını ve Giresun Sendromu adını verdiklerini söyledi.

Giresun Sendromu Nedir?

Giresun Sendromu, tüm vücut organlarının normal konumlarının tam tersi şekilde yerleştiği nadir görülen bir durumdur. Bu durum, karaciğer ve kalp gibi hayati organların işlevlerini olumsuz etkileyerek siroz gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.

Giresun Sendromu'nun Belirtileri

  • Nefes darlığı
  • Karında sıvı toplanması
  • Halsizlik

Bu hastalığa sahip kişiler, normal yaşamlarını sürdürmekte zorlanırlar. Yürümekte güçlük çekerler ve ömürleri kısalabilir. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar nedeniyle hayati tehlike de oluşabilir.

Prof. Dr. Dülger, siroz başlangıcından itibaren hastaların 10 ila 12 sene sonra karaciğer nakline ihtiyaç duyabileceğini belirtti. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi edilen hastaya hem kalp hem karaciğer açısından gerekli müdahaleler yapıldı ve hastanın durumu iyiye gidiyor.

 


21 Ekim 2024, 17:47
Reklam