Meme kanserinin erken teşhisinde devrim niteliğinde bir buluş olan giyilebilir ultrason cihazı, Dr. Canan Dağdeviren ve ekibinin özverili çalışmalarıyla, milyonlarca kadının sağlığını korumak için umut vadeden bir adım olarak patent aldı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri her yıl milyonlarca kadının hayatını etkiliyor. DSÖ verilerine göre 2020’de 2,3 milyon kadına meme kanseri teşhisi konurken, 685 bin kadın hayatını kaybetti.
Meme kanseri bu kadar büyük bir sorunken, dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren ve ekibi çok önemli bir çalışmayı duyurdu. Çalışmalarını ABD’de sürdüren Dağdeviren, genç yaşında giyilebilir kalp pili icat etmesiyle ismini duyurmuştu. Şimdi ise Massachutsetts Institute of Technology Media Lab’deki ekibiyle birlikte, meme kanserinin teşhisinde çok önemli bir buluşa imza attı.
Elektronik sütyen olarak da adlandırılan giyilebilir ultrason tarama cihazı, sütyen içine takılarak kadınların kolayca ve sık sık tarama yapıp olası kanser vakarlını erken teşhis etmeyi sağlıyor. 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan bu cihaz, ABD’de patent aldı.
Dağdeviren sosyal medya hesabında konuyla ilgili yaptığı paylaşımda şu cümlelere yer verdi “Bu çalışmayı, Fatma Teyzem son 12 gününü yaşarken hasta yatağında birlikte hayal edip tasarlamıştık ve artık hayalin ötesine geçip milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek. Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum, yalnız değilsiniz.”