Lupus'un Gizemi Çözüldü Mü? Araştırmacılar, Bağışıklık Sistemindeki Dengesizliği Temel Neden Olarak Gösteriyor

Lupus'un Gizemi Çözüldü Mü? Araştırmacılar, Bağışıklık Sistemindeki Dengesizliği Temel Neden Olarak Gösteriyor

Northwestern Medicine ve Brigham and Women's Hastanesi'ndeki araştırmacılar, Nature dergisinde çarşamba günü yayımlanan bir çalışmada, lupusun temel nedenini keşfettiklerini öne sürüyorlar.

Lupus, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen kronik bir otoimmün hastalıktır. Hastalığın nedeni uzun zamandır bir gizem olarak kalmıştı. Ancak Northwestern Medicine ve Brigham and Women's Hastanesi'ndeki araştırmacılar, Nature dergisinde çarşamba günü yayımlanan bir çalışmada, lupusun temel nedenini keşfettiklerini öne sürüyorlar.

Çalışmaya göre, lupuslu kişilerin bağışıklık sistemlerindeki dengesizlik hastalığın temelini oluşturuyor. Bu dengesizlik, T hücreleri adı verilen beyaz kan hücrelerinin iki alt türü arasındaki anormal bir oranla karakterize edilir. Araştırmacılar, lupuslu hastalarda, hasarla ilişkili belirli bir T hücresinin çok fazla ve onarımla ilişkili başka bir T hücresinin çok az olduğunu buldular.

Bu dengesizlik, vücudun bakteri veya çevre kirleticilerine verdiği tepkiyi düzenlemeye yardımcı olan aril hidrokarbon reseptörü adı verilen bir proteini bloke ederek cilt, akciğer ve bağırsak bariyerindeki yaraların iyileşmesini engelleyebilir. Ayrıca, sağlıklı hücrelere saldıran ve lupusun bir özelliği olan otoantikorların oluşumunda rol oynayan T hücrelerinin üretimini de uyarabilir. Çalışmanın yazarlarından biri olan Dr. Deepak Rao, teorinin lupus vakalarının büyük çoğunluğunu açıklayabileceğini öne sürüyor.

Ancak diğer uzmanlar, lupus hastalığının tüm vakaları için tek bir açıklama olduğu fikrini sorguladılar. Lupus Araştırma İttifakı'nın bilimsel program görevlisi Mara Lennard Richard, "Bu çok heyecan verici ve umut verici bir araştırma, ancak bunun hastalığın temel nedeni olduğunu söylemek için henüz çok erken olabilir" dedi.

Lupus tedavisi tarihsel olarak zorlu bir sürece sahip. Mevcut seçeneklerin çoğu, enfeksiyonla savaşan faydalı T hücreleri de dahil olmak üzere bağışıklık sistemini büyük ölçüde baskılar ve hastalığı olan bazı kişiler için standart tedaviler etkili değildir. Yeni çalışma, gelecekte infüzyon veya hap şeklinde olabilecek daha iyi tedavilerin olasılığına işaret ediyor.

Çalışmada, lupus hastalarına interferonu bloke eden bir ilaç olan anifrolumab verildiğinde, hastalığa yol açması muhtemel T hücresi dengesizliğinin önlendiği bulundu. Araştırmacılar ayrıca, lupuslu kişilerin kan örneklerinde aril hidrokarbon reseptörünü aktive eden küçük bir molekül eklemenin etkilerini test ettiler. Bunun hastalığı teşvik eden T hücrelerinin birikimini sınırladığını buldular.

 


11 Temmuz 2024, 17:37