Yeni COVID Varyantı XEC Nasıl Ortaya Çıktı? Belirtileri Neler?

Yeni COVID Varyantı XEC Nasıl Ortaya Çıktı? Belirtileri Neler?

Yeni bir COVID varyantı olan XEC, hızla yayılıyor ve uzmanları endişelendiriyor. XEC varyantının bulaşıcılığı, belirtileri ve merak edilenlerini cevapladık.

Son zamanlarda Avrupa ve Amerika'da konuşulmaya başlayan ve yayılım hızı oldukça yüksek olan yeni COVID varyantı XEC birçok kişi tarafından merak ediliyor ve toplumu tedirgin ediyor. Yayılım hızından dolayı uzmanlar dikkatli davranmak gerektiğini dile getiriyor. 

İlk olarak geçtiğimiz Haziran ayında Almanya'da ortaya çıkan varyant; kısa sürede İngiltere, ABD ve diğer birçok ülkede görülmeye başladı. Uzmanlar, aşıların hala ciddi hastalıklara karşı etkili olduğunu vurgulasa da, XEC'in yeni mutasyonları nedeniyle bu sonbaharda yayılım hızının artabileceği konusunda endişe duyuyorlar.

Omicron alt varyantı olan KS.1.1 ve KP.3.3'ün birleşimi ile ortaya çıkan XEC varyantının mutasyonları virüsün insan hücrelerine bağlanma yeteneğini artırarak bulaşıcılığını önemli ölçüde yükseltiyor. 

XEC varyantının belirtileri ise daha önceki varyantlarda olduğu gibi yüksek ateş, ağrı, yorgunluk, öksürük ve boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı veya grip benzeri belirtiler şeklinde ortaya çıkıyor.


11 Ekim 2024, 19:07