Ruanda'da Marburg Salgını Kontrol Altına Alındı

Ruanda'da Marburg Salgını Kontrol Altına Alındı

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Başkanı Ruanda'da ortaya çıkan ve yayılma hızı oldukça yüksek olan Marburg virüsünün kontrol altına alındığını açıkladı.

Ruanda, Ebola benzeri bir hastalık olan Marburg ateşi salgınıyla mücadelede önemli bir noktaya ulaşıldı. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Ruanda'da ortaya çıkan ve şu ana kadar 13 kişinin hayatını kaybettiği Marburg salgınının kontrol altına alındığını açıkladı. Merkez yetkilisi Jean Kaseya, Ruanda hükümetinin hızlı ve etkili müdahalesi sayesinde salgının yayılma riskini neredeyse sıfıra indirdiğini belirtti.

Ruanda, Eylül 2024'te Marburg ateşi salgınına dair ilk vakaları tespit etmiş, virüsün hızlı yayılma potansiyeli nedeniyle dünya genelinde endişe yaratmıştı. O günden bu yana ülkede ve bölgede alınan önlemler işe yaramış gibi görünüyor. 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, Marburg virüsünün ölüm oranı oldukça yüksek. Tedavi edilmediği takdirde hastalık, yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 88'i için ölümcül olabiliyor. Ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile bu oran düşürülebiliyor.


15 Ekim 2024, 17:21