Sahte Güneş Kremleri Kanser Yayıyor!

Sahte Güneş Kremleri Kanser Yayıyor!

İnternet üzerinden satışları yapılan sahte ve tarihi geçmiş güneş kremleri toplum sağlığını riske sokuyor.

İnternet üzerinden satışı yapılan dermokozmetik ürünlerin takip ve denetimleri konusunda yaşanan sorunlar, sahte ürünlerin piyasaya yayılmasına neden olmaya başladı. Özellikle güneş kremlerinde yaygın şekilde yaşanan bu durum halk sağlığı ciddi şekilde tehlikeye atıyor. 

Reklamlar yayılan bu ürünlerin gerçekliği ve koruyuculuğu ise maalesef meçhul. Cilt sağlığına zararlı paraben, sülfatlar ve alkol gibi tahriş edici maddeler içermemesi ve "sun protection factor" güneş koruma faktörü değerinin 15-50 arasında olması gereken güneş kremlerinde maalesef gerekli özellikleri karşılamayan üürnler piyasada dolanıyor. 

Sahte ve Tarihi Geçmiş Ürünler Satılıyor

Çok bilindik markaların dahi kopyalarını üreterek piyasaya süren ve halk sağlığını hiçe sayan kalpazanlar aynı zamanda son kullanım tarihi geçmiş üürnleri de çeşitli mecralar üzerinden satıyor. Bu ürünler hem güneşten koruma özellikleri olmaması nedeniyle zarar veriyor hem de içerisinde yer alan zararlı maddeler nedeniyle zararlar oluşturuyor.

Kanser Riski Oluşturuyor

Tüö Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, konunun önemine dikkat çekerek bu ürünlerin kanser riski oluşturduğunun altını çizdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Saydan, şunları söyledi: “Güneş koruyucuları UV ışınlarını emerek, dağıtarak veya yansıtarak cildi koruyan ve sürülerek uygulanan krem, losyon, yağ, sprey veya jel formunda kozmetik preparatlardır. Güneş kremleri, bazıları yurtdışından ithal edilen ve fiyatları yüksek olan ürünler olduğu için internet üzerinden fiyatı düşük şekilde satılan sahte güneş kremleri vatandaşlarımıza cazip geliyor. Ama sahte ürünlerin ciltte akne, yağlanma, tahriş ve kanser gibi hastalıklara yol açabileceği unutulmamalı.


7 Mayıs 2024, 18:21