Eczanelerde Raflar Boş! 100 İlaçtan 30'u Bulunamıyor!

Eczanelerde Raflar Boş! 100 İlaçtan 30'u Bulunamıyor!

Türkiye'de ilaç krizi derinleşiyor! Eczanelerde birçok önemli ilaç bulunmuyor. İlaç fiyat politikaları ve tedarik sorunları nedeniyle sağlık sistemi tehlike altında.

Türkiye'de ilaç bulunmazlığı sorunu giderek büyüyor. Özellikle zatürre ilaçları başta olmak üzere birçok antibiyotik ve ithal ilaç, eczanelerde yerini bulmakta zorlanıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaç fiyat kararnamesindeki döviz kuru hesaplama yönteminin güncellenmemesi nedeniyle bu krizin yaşandığını belirtiyor.

Saydan, "Geçen aylarda eczanelerdeki ilaç eksikliği oranı yüzde 13-15 civarındayken, bu oran bugün yüzde 25-29'a ulaştı. Özellikle ithal ilaçlar olmak üzere birçok önemli ilaç bulunamıyor" diyerek durumun vahametini ortaya koydu.

İlaç Avrosu Krizini Derinleştiriyor

Sorunun en önemli nedenlerinden biri olarak ilaç fiyat kararnamesindeki Dönemsel Avro Değeri gösteriliyor. Saydan, "İlaç avrosu, gerçek avro değerinin sadece yüzde 47'sine denk geliyor. Bu da ilaçların ülkemize getirilmesini zorlaştırıyor ve tedarik zincirinde büyük aksamalara yol açıyor" şeklinde konuştu.

İlaç yokluğu, eczacıları da zor durumda bırakıyor. Saydan, "Nöbetlerde hangi hastaya hangi ilacı vereceğimizi şaşırıyoruz. Hastalara ilaç bulunamamasının nedenini açıklamakta güçlük çekiyoruz" dedi. İlaç bulunamaması, hastaların tedavilerinde aksamalara yol açarak sağlıklarını riske atıyor.

Sağlıkta Tasarruf, Ülkeye Pahalıya Patlıyor

Türkiye'nin kişi başına düşen sağlık harcamalarının OECD ortalamasının oldukça altında olduğunu belirten Saydan, "Sağlık ve ilaçtan tasarruf etmek, uzun vadede ülkeye çok daha pahalıya patlayacaktır" uyarısında bulundu. Yenilikçi tedavilere erişimin zorlaşması ve SGK'nın ilaç davalarıyla boğuşması, sağlık sistemini zayıflatıyor.

Sahte İlaç Tehlikesi Artıyor

İlaç yokluğu, sahte ve kaçak ilaçların piyasada yaygınlaşmasına zemin hazırlıyor. Saydan, "İlaç bulunamayınca insanlar çaresiz kalıyor ve sağlığını riske atarak sahte ilaçlara yönelebiliyor" diyerek bu konuya dikkat çekti.

Saydan, ilaç krizinin çözümü için ilaç fiyat kararnamesindeki döviz kuru hesaplama yönteminin güncellenmesi gerektiğini belirterek, "İlaç, her insanın temel hakkıdır. Bu krizin çözümü için acil adımlar atılmalı" çağrısında bulundu.

 


22 Ekim 2024, 16:25
Reklam